Kontaktna sočiva

Kod nas možete pronaći 4 vrste sočiva

Meka kontaktna sočiva

Bausch & Lomb, Cooper Vision, Ciba Vision i Hydron

Polutvrda sočiva

RGP (Rigid Gas Permeable)

Tvrda sočiva

Polymethyl – Metacrylat

Sočiva u boji​

Bausch & Lomb, Cooper Vision, Ciba Vision i Hydron

Uputstvo za stavljanje sočiva na oči

Stavljanje sočiva na oči

Pre stavljanja sočiva na oči uvek dobro operite i obrišite ruke. Za rukovanje i čišćenje sočiva koristite se jagodicama prstiju, a ne noktima.

Kako biste izbegli zamenu sočiva uvek započnite postupak sa istim sočivom (desnim). Pre stavljanja sočiva uverite se da nije okrenuto naopako jer bi to moglo uzrokovati slabiji vid
i nelagodnost tokom nošenja. Izvadite sočivo iz kutijice.
Proverite da li je čisto, bez naslaga i ravnomerno vlažno. Stavite sočivo na jagodicu kažiprsta desne ruke, a srednjim prstom iste ruke povucite donji kapak desnog oka.

Srednjim prstom leve ruke povucite gornji kapak desnog oka. Kapak morate uhvatiti blizu trepavica kako biste bili sigurni da nećete prerano trepnuti.

Gledajte pravo u svoje oko u ogledalu i smestite sočivo pravo na rožnjaču oka. Pažljivo pustite kapak i trepnite. Otvorite oko i proverite da li je sočivo na pravom mestu. Vaš vid mora biti bistar, a udobnost zadovoljavajuća.

Napomena:
Dok ne postanete spretni u stavljanju sočiva, stavljajte sočiva u oči iznad neke ravne površine za slučaj da vam sočivo ispadne. Pomozite sebi ogledalom. Nemojte prenaglo treptati – ako sočivo nije dobro namešteno moglo bi ispasti iz oka.

Skidanje sočiva

Za većinu početnika to je lakše! Kao i obično, dobro operite i osušite ruke i postupite na sledeći način:
Povucite gornji i donji kapak kao što je opisano u prethodnom postupku.
Pažljivo uhvatite sočivo pomoću kažiprsta i palca.
Očistite, isperite, dezinfikujte i čuvajte sočiva preko noći prema uputstvima lekara. Sočiva trebate skinuti pre uklanjanja šminke.

OFTALMOLOŠKA ORDINACIJA

SPecijalizovana optička prodavnica

SPECIJALIZOVANA OPTIČKA PRODAVNICA​

SPECIJALIZOVANA OPTIČKA PRODAVNICA​